Brasserie Kanalparken – centrums senaste restaurang

Med gedigen och nobel erfarenhet från restaurangbranschen är Kevork Hanna och Jessica Hanna-Eklund tillbaka i Motala. De är ägarna bakom Brasseri Kanalparken, Motalas senaste tillskott inom restaurangvärlden.

1

Läget på Platensgatan är perfekt. Utanför de takhöga fönstren vajar träden och bakom dem kan man se båtarna i Göta kanal långsamt göra sin passage. Borta är den gröna färgen på väggarna och murriga pubkänslan, lokalen som tidigare inhyste O ‘Learys går inte längre att känna igen.
– Det har tagit ett tag att få i ordning allt, vi har gjort mycket jobb själva. Men nu är vi äntligen i gång, säger Kevork Hanna och visar mig runt i en lokal som känns både kontinental och inbjudande.

Väggarna har fått en industriell känsla med grovt putsade ytor, färgerna går i mjuk pastell och levande blommor sätter pricken över i. Här serveras streetfood och internationella klassiker med egen prägel. Brasseriet smög i gång i början av sommaren och trots att de inte gått ut brett med att Brasseri Kanalparken har öppnat har gästerna hittat hit sedan start.

– Det har gått över förväntan! Vi har fått ett jättefint mottagande av Motalaborna och fått väldigt fin respons, berättar Jessica Hanna-Eklund.

Vi kommer in på att Kivork faktiskt har en namne i Motala och inom samma bransch; Kevork Kirakosian som driver Ubbes bistro.
– Det är faktiskt lite roligt! Vad man kan tro är vi inte rivaler utan faktiskt barndomsvänner och vi träffas fortfarande, berättar Kevork med ett leende.

En kunglig upplevelse

Tanken att driva eget har alltid funnits där berättar Jessica.
– Genom åren har vi haft jobb som har varit väldigt roliga och känts bra och så har man nog gått och väntat på att den där perfekta luckan ska dyka upp. Men att veta när den dyker upp, ja det är svårare.

Sedan de tillsammans gav sig av mot Stockholm har Jessica arbetat som restaurangchef på större anläggningar i Stockholm. Kevork läste vidare på en av Sveriges bästa utbildningar inom branschen, restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Efter det har han arbetat i flera välrenommerade kök, lagat mat på kungliga slottet och till nobelpristagare.

Samtidigt vet ju alla som någon gång lagat mat till en 5-åring att det inte finns en ärligare matkritiker. Där kan man prata om utmaning, påpekar Jessica.

En sanning som får dem båda att skratta.

Det handlar om barnen

Det är något speciellt med just Brasseri Kanalparkens barnmeny. För varje såld barnportion skänker de en summa till stiftelsen Min stora dag, och anledningen är högst personlig.

– Båda våra pojkar, som idag är 10 och 13 år, har drabbats av barnreumatism. De har en ovanlig variant som bara drabbar tio barn per år, en som påverkar vardagen väldigt mycket, berättar Jessica.
– En vanlig vecka kan vi vara på sjukhuset tre gånger. Sönerna är ständigt trötta, har ont i lederna, ögonen påverkas. Ja det är mycket som de måste avstå. För oss har Min stora dag haft en stor betydelse.

Stiftelsens mål är att göra skillnad för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Sedan starten 2000 har de arrangerat tusentals aktiviteter för sjuka barn.
– Vi finns där för våra barn och stöttar dem varje dag. Men det vi inte har kunnat ge dem som föräldrar, det har Min stora dag kunnat göra. Det handlar om att de har fått känna sig sedda och uppskattade. De har bekräftat dem på ett jätteviktigt sätt, genom att säga att vi ser att du är sjuk, vi vill uppmuntra dig och få dig att må bättre, säger Jessica.

– Det har varit värdefullt för dem och för oss föräldrar, säger Kevork.

Att Brasseri Kanalparken nu skänker en del av sin vinst till Min stora dag handlar helt enkelt om att ge tillbaka.

Ett brasseri i utveckling

Luncher, roliga happenings och samarbeten. Brasseri Kanalparken har öppnat men ännu har de inte nått sin fulla kapacitet. Många tankar och idéer finns. Att skynda långsamt är något de försöker hålla fast vid.
– Det får ta sin tid, vi försöker fokusera på att bygga hållbart för att orka med, säger Jessica.
– Att komma tillbaka till Motala är också att lära sig hur saker funkar här och vad matgästerna här vill ha.  Motalaborna har varit bjussiga och berättat vad de uppskattat och vad de saknat. Det har vi tagit med oss i höstens nya dryckes- och matmenyn som vi drar i gång med inom en vecka eller två, säger Kivork.

Ikväll stundar fotografering till brasseriets sociala medier innan Jessica tar sista tåget hem till Stockholm. Vi kommer in på det där med vardagspusslet, att få ihop alla bitarna med familj är inte alltid lätt och att driva en rörelse på en ort och bo på en annan är inget drömscenario men de jobbar för fullt för att kunna flytta alla till Motala.

Samtidigt tycker jag att vi har pusslat bra, vi har pusslat ihop ett helt brasseri. Vår egen verksamhet att rå om. Vi börjar båda närma oss 50-årsåldern och ryggsäcken med erfarenheter är mer full nu än någonsin. Det är på tiden att börja använda den! säger Jessica.

Publicerad: 05 oktober 2022
Senast uppdaterad: 26 januari 2023