Som de flesta riktigt bra berättelserna så började Levins Guld & Silver som en kärlekshistoria. För många, många år sedan, faktiskt i början av 30-talet, promenerade en ung man vid namn Harald Levin in i en guldsmedsbutik i Linköping för att ta jobb.
I butiken möte han Ruth, syster till butiksägaren. Ungdomarna blev ett par och 1937 startade de sin egen rörelse i Motala under namnet Levins guld & silver. Idag ägs den av Alexander Levin, Harald och Ruths barnbarn.
Allt som oftast finns här också hans mamma Irene som också hon har vuxit upp i lokalen. Butiken som började som en kärlekshistoria har idag blivit en familjetradition.
Morfar Harald vid arbetsbänken.
Tidningsannonser från förr!
Jag har tidiga minnen från butiken. Jag minns hur min morfar satt här och arbetade och jag fick själv börja att göra smycken i tidig ålder, säger Alexander.
– Då som en kul grej, som ung hade jag nog inga tankar på att jag skulle jobba som guldsmed, Jag upplevde ingen press att det var jag som skulle ta över familjeföretaget. Men det blev så att jag började jobba i butiken efter gymnasiet. Jag tycker verkligen det är roligt att jobba med händerna. Och att få uttrycka sig konstnärligt, fortsätter han.
Ett kreativt jobb kryddat med ansvar
Genom att experimentera mycket, gå kurser och lära sig av sina misstag har Alexander utvecklat sitt eget formspråk och lärt sig yrket guldsmed. Ett speciellt hantverk med nerv. Smycken innebär allt som oftast små detaljer och det gäller att vara varsam.
– Vi lever på nöjda kunder och vi har ett jättefint rykte i Motala. Att vi har funnits i 85 år är i sig ett erkännande och att kunder fortsätter att anlita oss, flikar Irene in.
En av butikens mest efterfrågade produkter är vigselringar och hos Levins finns både möjlighet att köpa färdigtillverkade ringar och få en ring skräddarsydd efter önskemål. Alexander har även en egen kollektion.
– Det är en linje som jag döpt till Bonnie & Clyde som jag registrerade som varumärke 2006. Kollektionen består av handgjorda unika ringar.
Jag drivs av att göra vigselringar som inte liknar något annat.
Alexander tar fram en sammetsask där flera ringar samsas och slåss om uppmärksamheten. De består av en blandning av mer klassiska ringar med stenar till ringar med mer ruff yta och med inslag av små hjärtan.
En riktig Motalaklassiker
Motalasmycket har en alldeles egen position i Motala och är en riktig klassiker som många känner igen. Ursprungligen kommer smycket från Motala-guldsmeden Sven Danielsson som på 40-talet började tillverka ett guldarmband med droppformade ändar, inspirerat av dåtidens kungliga it-smycken.
– Efter att han la ner sin verksamhet började vi göra en egen variant av smycket. Svens variant var lite kraftigare och kantigare som jag minns det, berättar Irene.
Efter ett par år utvecklades armbandet även till örhängen och halssmycken och idag finns en hel kollektion i stål, silver och guld. Bara på ett år tillverkar och säljer Alexander över 250 armringar av silver som är det allra populäraste Motalasmycket. Han visar upp en hög med droppar som har påbörjat sin resa till att bli färdiga droppar.
Smyckena ligger i en hög i ett slipprum och jag frågar honom om det inte är lätt att bli fartblind när det kommer till värdet i produkterna han jobbar med.
– Så är det nog absolut. Jag har gjort det här i så många år så jag tänker inte riktigt så.
Jag själv är alldeles för slarvig person för att ha kunnat utveckla en fascination för smycken, men Alexander tar fram en låda med hans senaste projekt så går till och med jag i gång.
Konstprojekt med fokus på vikingadetaljer
I kartongen trängs glaspärlor och halvfärdiga smycken med min absoluta favoritsten, bärnsten. Egentligen är det ingen sten alls utan förstelnad kåda i fossilform. En vanlig detalj i smycken från vikingatiden.
– Det här är nog det projekt som är allra roligast just nu! Jag är med i en konstnärsgrupp som kallar sig NordicCulture tillsammans med bland annat konstnären Hasse Ström och keramikern Krister Nordstedt. Vi ska alla tolka vikingatiden på vårt eget vis.
Nästa höst är planen att de totalt nio konstnärerna ska ställa ut tillsammans i en ambulerande konstutställning på tema vikingatiden och dess uttryck.
– I mitt fall kommer jag att blanda det gamla med ett modern uttryck. Jag samlar inspiration genom att titta på mycket av de smycken som man har hittat och samla på mig kunskap om vilket material man använda. Bland annat mycket bärnsten. Sen sätter jag min prägel på det.
Glaspärlorna han kommer använda sig av är replikor från fyndigheter man har hittat från vikingastaden Birkas. En korp som Alexander har hittat på en dörr i Rogslösa kyrka som har gamla anor kommer också dyka upp.
– Hasse Ström har alltid gillat vikingar, det är han som är initiativtagaren till gruppen. Han menar att vikingarnas formuttryck är lite bortglömt i Sverige och det håller jag helt med om.
Vintagesmycken får en andra chans
Inte fullt lika gamla smycken som från medeltiden har sedan ett par år fått en ny plats i butiken under namnet Vintagesmycken. Ringarna, broscherna och armbanden som återfinns här kan ha både levt ett tidigare liv eller aldrig fått en chans.
– Det här är smycken som tillverkades för 30, 50 eller kanske 70 år sedan och vi har bara ett exemplar av varje. Antingen är de nya smycken från gammalt lager eller så är de begagnade. Smyckena som är begagnade både kontrollerar vi noga, rengör och putsar. Vi säljer inget som är utslitet eller repigt, förklarar Alexander.
Att ta hand om gamla smycken är lätt att placera i dagens fokus på hållbarhet och att vara klimatsmart, men det är ingen ny diskussion i branschen. Människor har i alla tider tagit vara på sina eller ärvda smycken och kommit in med dem till Levins. För att få dem korrigerade i storlek eller för att smälta ner dem och skapa ett helt nytt smycke.
– Vi har alltid utfört mycket reparationer och omarbetningar. Att göra nytt av gammalt är en beprövad metod för en guldsmed.
För mig har också smycken ett högt affektionsvärde och jag… för mig skulle det vara svårt att sälja en begagnad vigselring. Då skulle jag hellre smälta ner den och skapa ett nytt smycke.
Vi är tillbaka där vi startade. Smycken och kärlek har alltid gått hand i hand och en förlorad ring, ett örhänge eller halssmycke går inte att ersätta alla gånger. För i grund och botten är det så mycket mer än bara en bit metall.
Publicerad: 14 december 2022
Senast uppdaterad: 14 december 2022